22.07.2022
Kuchnia włoska to sposób odżywiania, który może budzić wiele bardzo kontrastujących ze sobą opinii. Wiele osób utożsamia ją z niekorzystnym wypływem na zdrowie. Pizza, makaron z sosem, włoskie sery (https://kuchnia-wloska.com.pl/category/parmezan-i-sery) – to elementy, które mogą faktycznie kojarzyć się dość negatywnie, chociaż są przepyszne, nie są uznawane za podstawową część zdrowej diety. Jednak czy to właśnie te potrawy one powinny być reprezentantami prawdziwej i oryginalnej włoskiej kuchni? Zastanówmy się więc nad tym, czy kuchnia włoska może być zdrowa i jak wygląda ona w rzeczywistości.
Jeżeli interesujesz się zbilansowanym odżywianiem, być może spotkałeś się z opinią, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów odżywiania. To stwierdzenie jest powtarzane od jakiegoś czasu i wielu specjalistów podpisuje się pod nim. A wśród diet śródziemnomorskich znajduje się właśnie kuchnia włoska.
Oczywiście dania i składniki wymienione we wstępie, takie jak pizza czy tłusty makaron z sosem, nie są najlepszymi przykładami na zdrowy wymiar kuchni włoskiej. Jednak nie oznacza to że warto ją skreślać a wręcz przeciwnie – wystarczy po prostu poznać jej prawdziwą twarz, sposób, w jaki widzą ją Włosi. Przyprawy włoskie, makaron gotowany al dente, oliwa z oliwek, świeże warzywa to składniki, na których warto się skupić.
Zwróć uwagę na fakt, że Włosi, którzy regularnie korzystają z dobrodziejstw swojej kuchni, nie należą do osób otyłych. Oczywiście, tak jak w każdym kraju znajdą się osoby których waga przekracza zdrowy poziom, jednak nie są one dominujące we włoskim społeczeństwie. Oznacza to więc, że kuchnia włoska może dać Ci zdrowie. W tym celu warto jednak przyjrzeć się temu, co faktycznie jedzą Włosi i w jaki sposób to robią.
To, w jaki sposób jedzą Włosi i w jaki sposób przygotowują swoje potrawy, może całkowicie odbiegać od Twoich wyobrażeń. Nie ma w tym nic złego. Przyzwyczailiśmy się do tej narracji, że Włochy to pizza i pasta. I nie jest to kłamstwo, jednak ta kuchnia ma do zaoferowania o wiele więcej.
Ważny jest także sposób, w jaki sposób Włosi konsumują posiłki. Jedzenie jest dla nich swego rodzaju doznaniem, możliwością delektowania się przepysznymi składnikami i tym, jak zostały one ze sobą połączone. Dla tego narodu istotny jest także aspekt społeczny. Jedzenie to możliwość spotkania i rozmowy z bliskimi czy znajomymi. Oznacza to, że zazwyczaj potrafią oni zachować umiar podczas jedzenia i nie przejadać się. A jak dobrze wiemy, to bardzo ważny element zdrowej diety. Nie musi ona być ograniczają i mogą znaleźć się w niej różnorodne składniki, jednak jedzenie zbyt dużych porcji zawsze przyniesie niepożądany efekt w postaci wzrostu wagi.
Istotne jest także to, jak Włosi gotują. Bardzo często w ich potrawach występują co najwyżej trzy składniki. Teraz można porównać to do tego, jak wygląda kuchnia włoska w polskim wydaniu, np. często serwowana w restauracjach, które próbują naśladować ten sposób jedzenia, ale nie mają wystarczającej wiedzy czy doświadczenia w tym temacie. Jeśli jadasz w restauracjach, zwracaj uwagę na to, czy nie posiada ona w swoim menu oryginalne włoskie potrawy, czy jedynie ich odpowiedniki.
Oryginalna kuchnia skupia się na wysokiej jakości składnikach. Właśnie ten aspekt sprawia, że jest to bardzo zdrowy sposób odżywiania. W kuchni włoskiej nie znajdziesz zbyt wiele przetworzonej żywności, nie bazuje ona na fastfoodach, a potrawy, które poddawane są obróbce cieplnej, powstają z prawdziwych włoskich produktów. To sprawia, że są one pełne składników odżywczych i mogą być podstawą zdrowej diety.
Dobra wiadomość jest taka, że właściwie większość włoskich potraw można otworzyć w zaciszu własnego domu. Jest wiele sklepów, sprzedających oryginalne włoskie produkty, które dodatkowo nie są produkowane masowo, a raczej w małych rzemieślniczych firmach.
Pizza i makaron to dwie sztandarowe włoskie potrawy, które chętnie jemy także w Polsce, a nie tylko podczas wizyt we Włoszech. Jednak nie można założyć, że każda pizza i każdy makaron są godnymi reprezentantami kuchni włoskiej. Do nich mogą należeć wyłącznie potrawy tworzone w oparciu o włoskie składniki i zgodnie z włoskimi recepturami.
Oznacza to więc, że makaron może być zdrową potrawą. Włosi jedzą go w taki sposób, że to właśnie makaron ugotowany al dente jest głównym składnikiem dania, a dodatki są jedynie tym, co ma podkreślać jego smak, ale nie całkowicie go zmieniać czy wręcz przytłaczać.
Dlatego we Włoszech zjesz np. makaron z oliwą z oliwek i czosnkiem. Tak, to wszystko. Chociaż może to dziwić, taki makaron smakuje naprawdę wyśmienicie. Ważne jest tutaj to, że sama pasta, jak i dodawane dni składniki odznaczają się wyjątkowym smakiem, dzięki czemu razem tworzą znakomite połączenie. Makaron podawany może być tak że z niewielką ilością sosu pomidorowego, warzyw czy owoców morza.
Jeśli chodzi o włoską pizzę, to ona także może być składnikiem zdrowej diety. W niczym jednak nie przypomina ona pizzy, która najczęściej jest sprzedawana w polskich restauracjach. Włoska pizza to przepyszne ciasto wypiekane w odpowiedni sposób, znakomity sos pomidorowy, który jest bardzo ważną bazą tej potrawy, włoski ser w niewielkiej ilości i wybrane dodatki, często w postaci warzyw. Na takiej pizzy nie znajdziesz tony sera, a ten który się na niej pojawia występuje jako jedynie jako dodatek, który ma podkreślać smak, a nie jako główny składnik.
Jak więc widzisz, w zdrowej kuchni jest miejsce dla włoskich potraw. Skupię się jednak na tych, które powstają z oryginalnych z włoskich składników najwyższej jakości. W ten sposób dasz swojemu organizmowi to, co najlepsze.