Medcal - Blog u zdrowiu, urodzie i kosmetykach
> Blog > Odżywianie > Czy kuchnia włoska może być zdrowa?

22.07.2022

Czy kuchnia włoska może być zdrowa?

Czy kuchnia włoska może być zdrowa?

Kuchnia włoska to sposób odżywiania, który może budzić wiele bardzo kontrastujących ze sobą opinii. Wiele osób utożsamia ją z niekorzystnym wypływem na zdrowie. Pizza, makaron z sosem, włoskie sery (https://kuchnia-wloska.com.pl/category/parmezan-i-sery) – to elementy, które mogą faktycznie kojarzyć się dość negatywnie, chociaż są przepyszne, nie są uznawane za podstawową część zdrowej diety. Jednak czy to właśnie te potrawy one powinny być reprezentantami prawdziwej i oryginalnej włoskiej kuchni? Zastanówmy się więc nad tym, czy kuchnia włoska może być zdrowa i jak wygląda ona w rzeczywistości.

Kuchnia włoska – najzdrowsza kuchnia świata?

Jeżeli interesujesz się zbilansowanym odżywianiem, być może spotkałeś się z opinią, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów odżywiania. To stwierdzenie jest powtarzane od jakiegoś czasu i wielu specjalistów podpisuje się pod nim. A wśród diet śródziemnomorskich znajduje się właśnie kuchnia włoska.

Oczywiście dania i składniki wymienione we wstępie, takie jak pizza czy tłusty makaron z sosem, nie są najlepszymi przykładami na zdrowy wymiar kuchni włoskiej. Jednak nie oznacza to że warto ją skreślać a wręcz przeciwnie – wystarczy po prostu poznać jej prawdziwą twarz, sposób, w jaki widzą ją Włosi. Przyprawy włoskie, makaron gotowany al dente, oliwa z oliwek, świeże warzywa to składniki, na których warto się skupić.

Zwróć uwagę na fakt, że Włosi, którzy regularnie korzystają z dobrodziejstw swojej kuchni, nie należą do osób otyłych. Oczywiście, tak jak w każdym kraju znajdą się osoby których waga przekracza zdrowy poziom, jednak nie są one dominujące we włoskim społeczeństwie. Oznacza to więc, że kuchnia włoska może dać Ci zdrowie. W tym celu warto jednak przyjrzeć się temu, co faktycznie jedzą Włosi i w jaki sposób to robią.

Jak jedzą Włosi?

To, w jaki sposób jedzą Włosi i w jaki sposób przygotowują swoje potrawy, może całkowicie odbiegać od Twoich wyobrażeń. Nie ma w tym nic złego. Przyzwyczailiśmy się do tej narracji, że Włochy to pizza i pasta. I nie jest to kłamstwo, jednak ta kuchnia ma do zaoferowania o wiele więcej.

Ważny jest także sposób, w jaki sposób Włosi konsumują posiłki. Jedzenie jest dla nich swego rodzaju doznaniem, możliwością delektowania się przepysznymi składnikami i tym, jak zostały one ze sobą połączone. Dla tego narodu istotny jest także aspekt społeczny. Jedzenie to możliwość spotkania i rozmowy z bliskimi czy znajomymi. Oznacza to, że zazwyczaj potrafią oni zachować umiar podczas jedzenia i nie przejadać się. A jak dobrze wiemy, to bardzo ważny element zdrowej diety. Nie musi ona być ograniczają i mogą znaleźć się w niej różnorodne składniki, jednak jedzenie zbyt dużych porcji zawsze przyniesie niepożądany efekt w postaci wzrostu wagi.

W prawdziwej włoskiej paście główne skrzypce gra makaron, a pozostałe składniki to jedynie dodatki, które mają podkreślać jego smak.

Istotne jest także to, jak Włosi gotują. Bardzo często w ich potrawach występują co najwyżej trzy składniki. Teraz można porównać to do tego, jak wygląda kuchnia włoska w polskim wydaniu, np. często serwowana w restauracjach, które próbują naśladować ten sposób jedzenia, ale nie mają wystarczającej wiedzy czy doświadczenia w tym temacie. Jeśli jadasz w restauracjach, zwracaj uwagę na to, czy nie posiada ona w swoim menu oryginalne włoskie potrawy, czy jedynie ich odpowiedniki.

Oryginalna kuchnia skupia się na wysokiej jakości składnikach. Właśnie ten aspekt sprawia, że jest to bardzo zdrowy sposób odżywiania. W kuchni włoskiej nie znajdziesz zbyt wiele przetworzonej żywności, nie bazuje ona na fastfoodach, a potrawy, które poddawane są obróbce cieplnej, powstają z prawdziwych włoskich produktów. To sprawia, że są one pełne składników odżywczych i mogą być podstawą zdrowej diety.

Dobra wiadomość jest taka, że właściwie większość włoskich potraw można otworzyć w zaciszu własnego domu. Jest wiele sklepów, sprzedających oryginalne włoskie produkty, które dodatkowo nie są produkowane masowo, a raczej w małych rzemieślniczych firmach.

Prawdziwa włoska pizza i makaron – czy mogą być składnikiem zdrowej diety?

Pizza i makaron to dwie sztandarowe włoskie potrawy, które chętnie jemy także w Polsce, a nie tylko podczas wizyt we Włoszech. Jednak nie można założyć, że każda pizza i każdy makaron są godnymi reprezentantami kuchni włoskiej. Do nich mogą należeć wyłącznie potrawy tworzone w oparciu o włoskie składniki i zgodnie z włoskimi recepturami.

Oznacza to więc, że makaron może być zdrową potrawą. Włosi jedzą go w taki sposób, że to właśnie makaron ugotowany al dente jest głównym składnikiem dania, a dodatki są jedynie tym, co ma podkreślać jego smak, ale nie całkowicie go zmieniać czy wręcz przytłaczać.

Dlatego we Włoszech zjesz np. makaron z oliwą z oliwek i czosnkiem. Tak, to wszystko. Chociaż może to dziwić, taki makaron smakuje naprawdę wyśmienicie. Ważne jest tutaj to, że sama pasta, jak i dodawane dni składniki odznaczają się wyjątkowym smakiem, dzięki czemu razem tworzą znakomite połączenie. Makaron podawany może być tak że z niewielką ilością sosu pomidorowego, warzyw czy owoców morza.

Jeśli chodzi o włoską pizzę, to ona także może być składnikiem zdrowej diety. W niczym jednak nie przypomina ona pizzy, która najczęściej jest sprzedawana w polskich restauracjach. Włoska pizza to przepyszne ciasto wypiekane w odpowiedni sposób, znakomity sos pomidorowy, który jest bardzo ważną bazą tej potrawy, włoski ser w niewielkiej ilości i wybrane dodatki, często w postaci warzyw. Na takiej pizzy nie znajdziesz tony sera, a ten który się na niej pojawia występuje jako jedynie jako dodatek, który ma podkreślać smak, a nie jako główny składnik.

Jak więc widzisz, w zdrowej kuchni jest miejsce dla włoskich potraw. Skupię się jednak na tych, które powstają z oryginalnych z włoskich składników najwyższej jakości. W ten sposób dasz swojemu organizmowi to, co najlepsze.